Informatiemarkt 'verder na een beroerte'

terug naar het overzicht

Het doormaken van een beroerte (CVA) is een ingrijpende ervaring, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. We merken dat deze aandoening ook na thuiskomst en in de herstelfase veel vragen met zich meebrengt.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert daarom de informatieavond ‘Verder na een beroerte’, op donderdagavond 22 mei 2025 van 17.30 uur tot 20.45 uur. U bent samen met uw naaste van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Er zijn geen kosten aan verbonden (behalve de parkeerkosten).

U kunt presentaties bezoeken over allerlei interessante onderwerpen en er is een informatieve zorgmarkt.  Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 2 mei.

Programma 

Een kleine inkijk in de verschillende presentaties die gegeven gaan worden. U kunt bij uw inschrijving aangeven welke 3 presentaties u eventueel wil bijwonen.

ThemaOmschrijving

Het belang van bewegen

Voor iedereen is het belangrijk om voldoende te bewegen. Als gevolg van een beroerte kan het moeilijker zijn hier een goede weg in te vinden. Tijdens deze presentatie krijgt u uitleg over het belang van bewegen maar gaan we ook samen aan de slag met praktische tips.

Communicatie na een cva

Als gevolg van een beroerte kan er een verandering zijn in de communicatie. De impact daarvan kan groot zijn voor u zelf maar ook voor uw partner, gezin of anderen in uw directe omgeving. Tijdens deze presentatie krijgt u uitleg over hoe communicatie werkt en verstoord kan zijn, maar ook tips over hoe u en uw naasten hiermee om kunnen gaan.

Ervaringsdeskundige en NAH verpleegkundige

Een beroerte heeft vaak ook sociale gevolgen. Hoe pakt u na een beroerte het werk of uw dagelijkse activiteiten op? Tijdens deze presentatie vertelt een ervaringsdeskundige zijn verhaal en een NAH-zorgverpleegkundige vertelt over de mogelijkheden voor begeleiding en ondersteuning.

Medisch inhoudelijk

Tijdens deze presentatie geven we medische informatie over een beroerte, wat is de oorzaak, hoe ziet de behandeling eruit en welke leefstijladviezen zijn er om een (nieuwe) beroerte te voorkomen? Daarnaast staan we stil bij de gevolgen en de revalidatiemogelijkheden na een beroerte?

Vermoeidheid

De inhoud zal gaan over de oorzaak van vermoeidheid na een CVA, de verschillende soorten vermoeidheid en tips en trucs om hiermee om te gaan. Uiteraard is er ook ruimte voor eventuele vragen (over de persoonlijke situatie).

Mantelzorg

 

‘Een beroerte krijg je niet alleen.’ De gevolgen kunnen groot zijn, niet alleen voor degene die de beroerte heeft gehad maar ook voor zijn/haar omgeving. Direct na het ontstaan van het letsel, maar ook in de tijd erna. Wanneer de gevolgen groter zijn dan ze eerst lijken, wat dan?

Wat doet het met u en uw rol ten opzichte van elkaar als partner of als familielid?

U krijgt informatie over mogelijkheden voor steun voor mantelzorgers in de thuissituatie. Waar kunt u terecht als u vastloopt?

Stemming en Angst

Na een beroerte kunnen de gevolgen voor de buitenwereld goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld de manier waarop iemand zich beweegt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in gevoelens en het gedrag. Tijdens deze presentatie bespreken we deze gevolgen. Hoe kunt u dit signaleren, hoe kunt u hier mee omgaan en waar kunt u terecht voor hulp?

Mindfulness

Mindfulness is eigenlijk gewoon 'aandacht'. Aandacht voor wat er hier en nu aanwezig is. In deze presentatie maakt u kennis met de uitgangspunten van mindfulness en een aantal oefeningen. Toepassing van mindfulness kan helpen compassievoller en bewuster om te gaan met chronische klachten zoals vermoeidheid en stress. Het kan helpen lichamelijke signalen beter te herkennen en uw grenzen eerder aan te voelen. Dit bevordert bij verlies van gezondheid zowel voor degene die het overkomt als zijn/haar naaste de zelfregie en zelfzorg.

Seksualiteit en intimiteit na een CVA

Na een beroerte zijn er veranderingen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Hier wordt door de zorgmedewerkers en artsen meestal niet over gesproken.

Deze veranderingen hoeven geen probleem te zijn. Maar als deze veranderingen als een probleem ervaren worden, dan zijn de gevolgen voor de relatie vaak groot.

In deze presentaie wordt uitleg gegeven over de gevolgen van een beroerte op het gebied van seksualiteit. Daarnaast ontvangt u adviezen hoe u hiermee om kunt gaan.

Leefstijlloket

Wij nodigen u uit om met ons in gesprek te gaan over een gezonde leefstijl en wat u zelf aan uw eigen gezondheid kunt doen.

-        Wat is een gezonde leefstijl nog meer dan letten op uw voeding en beweging.

-        Welke mogelijkheden zijn er in de zoektocht naar de juiste ondersteuning op maat.

-        Hoe werkt het leefstijlloket.

 

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in Jeroen Bosch ziekenhuis

​Vragen

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Angelique Habraken A.habraken@jbz.nl

Inschrijven
22 mei 2025
Jeroen Bosch Ziekenhuis Henri Dunantstraat 1
17:30 uur tot 20:45 uur